Umenie dávnovekého Spiša - Vladár, Jozef (Bratislava Pallas, 1978)
Práca o výtvarnom prejave a pozoruhodných pamiatkach Spiša, ktorá vychádza ako prvá publikácia novej edície DÁVNOVEKÉ UMENIE SLOVENSKA chce priblížiť širokej verejnosti najkrajšie a najvýznamnejšie diela a umelecké skvosty dávnoveku tejto prekrásnej krajiny pod Tatrami.
Výsledky rozsiahlych archeologických výskumov lokalít z obdobia praveku a včasnej doby dejinnej, najmä z epochy slovanského osídlenia Spiša, umožnili autorovi v novom svetle objasniť najstaršie dejiny tejto oblasti, ktorej prvé stopy osídlenia siahajú do hlbín praveku. Od mladšej doby kamennej bol už Spiš trvale osídlený, a vďaka najmä svojmu prírodnému bohatstvu a geografickej polohe neraz tu v nasledujúcich epochách dochádzalo k svojráznej kryštalizácii kultúrneho vývoja, ktorý odzrkadľujú i dosiaľ objavené archeologické pamiatky.
Keywords: slovenská literatúra; kultúrne pamiatky; praveké umenie; pravek; výtvarné umenie; archeologické nálezy; Slovensko -- dejiny -- pravek; Spiš -- dejiny -- pravek; príručky; populárno-náučné publikácie