Stredoveké umelecké remeslo - Ruttkay, Alexander (Tatran, 1979)
Táto publikácia poskytuje pohľad na vývoj umeleckoremeselnej tvorby na Slovensku od 9. do 15. storočia. Pozornosť si zasluhujú nielen zlatnícke a rezbárske práce, ale mnohé výrobky kovolejárov, kováčov, sklárov i hrnčiarov, ktoré sú tiež obrazom umeleckých predstáv a estetického cítenia dávnych majstrov.