Cisárove nové šaty - Andersen, Hans Christian dánsky prozaik, dramatik, básnik a rozprávkar 2. apríla 1805 - 4. augusta 1875 (SPKK, 1980)
Andersen vytvoril svojrázny typ rozprávky, podobný rozprávkam iných národov, ale svojou symbolikou, umeleckým stvárnením a mravným posolstvom oveľa dokonalejší. Čerpá v nich z ľudovej slovesnosti, domácej i cudzej, inšpiruje sa vlastným videním sveta, dojmami z ciest, čítaním zahraničných autorov a históriou. Vniesol do nich svieži prostý jazyk, blízky ľudovej reči - pre čo ho skostnatená dánska kritika dosť dlho zaznávala. Andersen však podnes ostáva veľkým realistickým spisovateľom 19.storočia a v jeho prózach, či už ide o príbehy písané v duchu detskej obrazotvornosti, alebo tie, ktoré sú určené skôr dospelému čitateľovi, nikdy nechýba spoločenskokritický prvok, jemná irónia namierená voči dobe a prostrediu, v ktorom autor žil. Kniha obsahuje rozprávky: Cisárove nové šaty, Statočný cínový vojačik, Mrzké káčatko, Pastier svíň a mnohé ďalšie...