Dom duchov - Allendeová, Isabel čilská autorka, žurnalistka a politička 2. augusta 1942 (Luk, 1988)
Román Dom duchov vystavala Allendeová na pevnej konštrukcii veľkoplošného príbehu, ktorý obdivujú čitatelia každej generácie. Bol sfilmovaný a zaradil sa medzi najúspešnejšie diela storočia. Dom duchov je rozvetvená sága latinsko-americkej rodiny prežívajúcej svoje víťazstvá a pády na pozadí spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných katastrof a ľudských nešťastí. Samotné autorkine priezvisko naznačuje o akú krajinu ide...