Nerilka - McCaffreyová, Anne americká autorka 1. apríla 1926 - 21. novembra 2011 (Netopejr, 1996)
Druhá kniha série Odpadlíci z Pernu. Děj knihy se podle vnitřní chronologie odehrává během šestého Míjení současně s příběhem Morety. Příběh dívky ze vzdálené planety Pern, na kterou se z oblohy snášejí žíravá vlákna se kterými si ale draci a jejich drakeni umí poradit. Na konci míjení ale přichází snad ještě horší katastrofa - epidemie tak hrozná, že hrozí vyhynutí celé pernské populace. Nerilka, dcera pána Tolocampa z Fortské držby, ale nehodlá jen tak přihlížet, když lidé všude kolem umírají. Její rodina jí neumí ocenit, proč by tedy měla dát na jejich přání?