Človek, ktorý sa stal Bohom - Messadié, Gerald (BRADLO, 1991)
Autor sa dejom knihy nenechal unášať iba fantáziou. Jadro románu je založené na historickej analýze, dedukcii a rekonštrukcii. Najväčším problémom bolo zladenie historických údajov s údajmi kresťanskej tradície a štruktúr mnohých iných stredozemských náboženských tradícií. Gerald Messadié v románe postavil postulát, že Ježiša v Kumráne zasväcoval Ján Krstiteľ... učenie Jána Krstiteľa predchádza Ježišovo učenie, Krstiteľ ohlasoval príchod Mesiáša...