Claudův pes - Dahl, Roald anglický autor 13. septembra 1916 - 23. novembra 1990 (Argo, 2010)
Britský romanopisec, povídkář a scenárista, jeden z "nejprodávanějších" autorů světa, byl především mistrem černého humoru. I v povídce Claudův pes připravil pro čtenáře překvapivou zápletku a netušené, až mrazivě překvapivé rozuzlení. Jako ve většině Dahlových textů zde nejde o složité, umně vykonstruované absurdity, nýbrž o anekdotické příběhy, které odrážejí každodenní běžné situace, jež jsou pouze důsledně dovedeny k logickému vyvrcholení.