Zrub z kameňa - Bednár, Alfonz slovenský autor, scenárista a prekladateľ 13. októbra 1914 - 9. novembra 1989 (Klenoty, 1983)
Dej tejto novely sa odohráva v Košticiach v období druhej svetovej vojny. Hlavnou postavou je starý Bajkovský (Jano-Suchý trn), ktorý rozpráva príbeh o koštickej kyslej vode, ktorú nazývajú aj kyselka, šťavica či medokýž. Má zvláštnu chuť, pretože sa ňou človek nezasýti, ale hlad naopak privolá. Vyteká z betónových kociek železnými rúrami, no Bajkovský si myslí, že by si zaslúžila, aby jej postavili nejaký pekný zrub z kameňa... Novely slovenského autora: Susedia, Kolíska a Zrub z kameňa z prostredia slovenskej dediny...