Sklený vrch - Bednár, Alfonz slovenský autor, scenárista a prekladateľ 13. októbra 1914 - 9. novembra 1989 (Čítanie študujúcej mládeže, 1986)
Román má tri dejové línie. Základnou dejovou líniou je obdobie krátko po vojne - obdobie obnovy. V tomto čase píše hlavná hrdinka Eva Klaasová svoj denník, v ktorom spomína na svoju prvú lásku - partizána Milana Kališa, na snúbenca Zoltána Ballu a na svojho terajšieho muža Jozefa Solana.Román je napísaný denníkovou formou. Rámcovú konštrukciu tvorí príhoda, keď Solan nájde po úraze Emy jej denník a číta ho až dovtedy, kým mu lekár neoznámi smrť ženy.