Tri gaštanové kone - Figuli, Margita; Hložník, Vincent; Števček, Ján (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Peter je tulák a odjakživa ľúbi Magdalénu, s ktorou sa od detstva hrával. Keď mieril do dediny, kde vyrástol, po ceste stretol Magdaléninho bratranca Jožka Greguša a dedinského boháča, Jana Zápotočného, ktorí boli spolu v Poľsku kradnúť kone. Slovo dalo slovo a do dediny sa všetci vracajú na troch gaštanových koňoch, ktoré sa stávajú symbolom celého príbehu. Peter zisťuje, že Magdalénu sľúbili Janovi, no jeho láska je tak čistá a silná, že sa nevzdáva a chce o ňu bojovať...
Keywords: spoločenské romány; ľúbostné romány; sfilmovaný príbeh; slovenská literatúra