Román o Tristanovi a Izolde - Bédier, Joseph; Kosová, Mária (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1977)
Starobretónska sága o Tristanovi a Izolde patrí medzi najznámejšie v stredoveku. Tristanova sága bola už v stredoveku veľmi populárna prispôsobujúc sa v kusu doby a krajiny, stala sa majektom viacerých národných kultúr... "História milencov, ktorí v očarení vypijúc nápoj lásky - vypili svoju smrť. Celý ich život je iba bolestným a trpkým úsilím žiť oddelene, žiť jeden bez druhého. Ale nedarí sa im to, ešte aj po smrti spája ich odlúčené hroby divé černičie, čo každú noc prerastá z jedného hrobu do druhého..."
Keywords: Tristan a Izolda; francúzska literatúra; ľúbostné romány; historické romány