Příručka pro učitele fyziky na střední škole - Lepil, Oldřich; Svoboda, Emanuel (Prometheus, spol. s r.o, 2007)
Publikace je metodickou pomůckou pro učitele fyziky na středních školách. Usnadní jim přípravu fyzikální části školních vzdělávacích programů. Ukazuje, jak využívat středoškolské učebnice fyziky při práci na koncepci výuky a tvorbě osnov pro různou hodinovou dotaci. Příručka obsahuje také metodické poznámky k učivu a zabývá se dílčími didaktickými problémy výkladu učiva, používané terminologie, experimentů, řešení úloh atd. Uvedeny jsou příklady aktivních metod výuky, které rozvíjejí tvůrčí činnost žáků, a možnosti uplatnění moderních výukových technologií. V příručce je uveden i aktuální výběr dalších publikací a informačních zdrojů pro zkvalitnění výuky.