Dekameron. I. - Boccaccio, Giovanni taliansky renesančný autor 16. júna 1313 - 21. decembra 1375 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1980)
Dekameron je cyklus sto noviel, ktoré si rozpráva po desať dní desať mladých ľudí (7 dievčat a 3 mládenci) vo vilke na florentskom vidieku, kde sa uchýlili, aby v zábave a speve vyčkali vyčíňanie moru.