Chvíľa vo vetre - Brink, André (Smena, 1985)
Juhoafrický spisovateľ André Brink v románe Chvíľa vo vetre uvádza čitateľa do exotického prostredia Južnej Afriky v prvej polovici osemnásteho storočia, keď Kapské Mesto bolo holandskou osadou. Z nej podniká švédsky bádateľ Erik Larsson s manželkou Elisabeth a sprievodom výpravu do juhoafrického vnútrozemia, expedícia sa končí neúspechom, rozpadáva sa, Larsson zahynie, domorodí sprievodcovia ho opúšťajú a v divočine zostáva osamotená Elisabeth. Vyčerpanú a osamotenú ju nachádza utečenec, otrok Adam, ktorý sa vzoprel svojmu pánovi a musí utekať pred zákonmi bielych otrokárov. S jeho pomocou sa napokon Elisabeth po veľkých útrapách a dlhom putovaní vracia do Kapského Mesta.