Psie srdce a iné - Bulgakov, Michail Afanasievič, ruský autor 15. mája 1891 - 10. marca 1940 (Smena, 1990)
Michail Bulgakov patrí k najzaujímavejším osobnostiam literatúry 20. storočia. Jeho originálne dielo je syntézou mytológie a grotesky, prenikavej satiry i svojskej filozofie umelca obdareného nezvyčajnou obrazotvornosťou. Všetky tri novely (Psie srdce, Osudné vajcia, Diaboliáda) patria neoddeliteľne do Bulgakovovho dedičstva, sú výrazom jeho neopakovateľného nadania. Bulgakov sa v nich usiluje o satirické zobrazenie skutočnosti, jeho satira je útočná, nechcel len štekliť - vypaľuje. Bulgakovovi nejde o absolutizáciu, ale o paródiu, výsmech, o reakciu na základné rozpory porevolučnej spoločnosti a jej deformácie.