Základy estetiky a etikety - Mistrík, Erich (SPN, 1996)
Cieľom učebnice je ukázať študentom, že umenie, estetické hodnoty a estetika niekedy môžu byť celkom príjemnou hrou, niekedy zasa môžu trošku hnevať i provokovať. Cieľom učebnice je pomáhať im pri hľadaní vlastných odpovedí na to, čo považujú za esteticky príjemné, čo považujú za škaredé, čo je pre nich gýčom a čo umeleckým dielom.