Miláčik - Colette, Sidonie-Gabrielle (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1972)
Príbeh nevšednej lásky. Mimoriadne krásny mládenec sa zapletie so zrelou, ešte vždy príťažlivou ženou, ktorá však už - aj keď to sama tají, stojí na prahu päťdesiatky. Autorka sa zahľadela do najskrytejších hlbín duše oboch hrdinov a postupne za predstieraným ľahtikárstvom oboch - bývalej kurtizány a nezodpovedného, vydržiavaného mládenca - objavuje nielen hlbokú túžbu po ozajstných ľudských vzťahoch, po čistote, ale aj tragický pocit nenávratného času, neúprosný tieň smrti. Lea sa napokon musí zmieriť s neodvratnou starobou a jej Miláčik s dospelosťou, so zodpovednosťou nielen za seba, ale aj za svoju mladučkú ženu.
Keywords: ľúbostné romány; francúzska literatúra