Mesačný kameň. 1. - Collins, Wilkie (Slovenský spisovateľ, 1988)
William Wilkie Collins bol pôvodne právnik, neskôr sa venoval iba písaniu a stal sa významným anglickým poviedkárom, románopiscom a dramatikom. Zaradil sa medzi prvých anglických autorovo detektívnej literatúry. Svoje príbehy stavia na pútavej zápletke , postavy charakterizoval iba povrchnými črtami. Mesačný kameň je chýrny diamant, ktorý sa pôvodne nachádzal vo svätyni boha Mesiaca v Indii a odtiaľ sa začiatkom 19. storočia dostal do Anglicka. Ako dar ho dostáva Rachel, no ešte v tú noc ho niekto ukradne.