S láskou k vlasti nejdál dojdeš - Simmel, Johannes Mario; Řežábek, Rudolf (Praha Naše vojsko, 1994)
Berlín, 13. srpna 1964, 23 hodin 17 minut. Devětatřicet mužů, žen a dětí tají dech. V příštích minutách padne rozhodnutí: Povede podzemní tunel ke svobodě, nebo se pro ně stane smrtonosnou pastí? Ve chvíli nejhlubšího zoufalství se objevuje Bruno Knolle, muž s temnou minulostí. Díky němu se útěk zdaří, ale právě on je z uprchlíků jediný, kdo se ocitl v tísni. Bruno Knolle dostal úkol, jehož se děsí. Ale kdyby provedl, co mu přikázali, splnil by se mu velký životní sen. Stržen do pekelné mašinerie tajných služeb Východu i Západu se tento Berlíňan každým coulem snaží uskutečnit svou touhu, aniž se zatížil novou vinou. Jeho cesta je ovšem předznamenána. Tento román je víc než vzrušující, dobrodružný příběh Bruna Knolla, víc než jen pestré panorama Berlína roku 1964 na jedné i druhé straně Zdi, víc než jen osudy těch, kdo stavějí a financují tunely pod ní, tajných agentů a kriminalistů, boháčů i chuďasů, ostrých hochů a lehkých holek. Celé to mnohovrstevné, veselé i smutné dění zhušťuje autor do trpké obžaloby ve
likánů naší doby, kteří ke svým obřím plánům zneužívají lidi malé a jim přičítají vinu mocných.
Keywords: rakúska literatúra; psychologické romány; spoločenské romány; špionážne romány