Čierny mních. Anna na krku. Môj život a iné - Čechov, Anton Pavlovič ruský autor, lekár a dramatik 29. januára 1860 - 15. júla 1904 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1980)
Druhý zväzok výberu z diela Antona Pavloviča Čechova obsahuje najvýznamnejšie práce z autorovho posledného tvorivého obdobia. Sú medzi nimi klenoty klasickej ruskej krátkej prózy (Anna na krku, Dáma so psíkom, Dom s manzardkou, Čierny mních, Človek vo futráli, Môj život, Rozprávanie neznámeho človeka, Rotschildove husle) a hry, ktoré sú základom repertoáru činoherných scén na celom svete (Čajka, Tri sestry, Višňový sad).