Fytoterapia pre lekárov - Mika, Karol (Osveta, 1991)
Praktická postgraduálna príručka s najdôležitejšími poznatkami o aplikácii liečivých rastlín v terapeutickej praxi. Rozoberá farmakodynamiku účinných rastlinných látok pri metabolických poruchách, chorobách tráviacej rúry, pečene, žlčových ciest, obličiek a močových vývodov, ako aj pri srdcovocievnych, ženských, nervových a duševných ochoreniach, rovnako pri postihnutí kožného krytu a pohybovej sústavy. Poukazuje na možnosti fytoprofylaxie, nastoľuje problematiku nežiaducich vedľajších účinkov a intoxikácie pri nevhodnom užívaní rastlinných drog alebo fytofarmák. Publikácia je určená predovšetkým praktickým lekárom pre deti, dorast aj dospelých, internistom, gerontológom, stomatológom, veterinárom, farmaceutom, ale aj poslucháčom lekárskych i farmaceutických fakúlt. Po knihe siahnu aj vzdelaní laici, ktorí chcú poznať odborné stanovisko k užívaniu liečivých rastlín a ich látok. Je to potrebné, pretože súčasný trh je zaplavený množstvom nevedeckých, zavádzajúcich tvrdení a stanovísk v tlači, ale tiež v audiovizuálnych médiách, ktoré fytoterapiu diskreditujú.