Zápisky z podzemia. Zlý žart - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič ruský autor 11. novembra 1821 - 9. februára 1881 (Smena, 1989)
Dostojevského Zápisky z podzemia sú sugestívnou organickou zložkou myšlienkovej stavby celku diela, jeho udivujúco fascinujúcej umeleckej architektúry, ktorá tak povzbudivo a nezastupiteľne vtlačila pečať všetkému, čo sa v Európe i vo svete vytvorilo po ňom, a v inšpiračnom pôsobení jeho génia. Dostojevskij je autorom vášnivo nekompromisného poznania človeka a jeho duševných či psychických hlbín; nenapodobiteľným a neopakovateľným pôvodcom literárnej koncepcie vysokého etizmu a humanizmu v umeleckej pravde, ktorá sa porovnateľne nezlučuje s nijakou konvenciou a s nijakou tradíciou.