Traja mušketieri - Dumas, Alexandre (Mladé letá, 1984)
Mušketieri Athos, Porthos, Aramis a mladý Gaskonec d Artagnan, ktorý prichádza do Paríža a vďaka trojitému súboju sa stáva ich neodlučiteľným spojencom, sa stali symbolom priateľstva, odhodlanosti a obetavosti, ale aj dobrodružného života. Koľko súbojov zviedli za svoju česť, za kráľa a za česť kráľovnej, ktorú skompromitoval jej vzťah k anglickému vojvodcovi Buckinghamovi. Do koľkých mocenských a ľúbostných intríg sa zaplietli a museli použiť šikovnosť i prešibanosť, aby vyviazli bez ujmy zo životunebezpečných sitácií.