Jazdec v maske - Grey, Zane americký autor 31. januára 1872 - 23. októbra 1939; Barániková, Šarlota (Bratislava Mladé letá, 1974)
Dobrodružný román vás zavedie ďaleko na hranice Utahu do obce Cottonwoods, kde krásna Jane Withersteenová chce sama rozhodovať o svojom živote a znepriatelí si tým celú obec. Snažia sa zastrašiť ju a donútiť ju k poslušnosti. Zlodeji dobytka, ku ktorým patrí aj záhadný a obávaný Jazdec v maske, jej odháňajú stáda a bohatá Jane sa stáva zo dňa na deň chudobnejšou. Jej situácia je beznádejná, kruh okolo nej sa čoraz väčšmi zužuje, prenasledovanie nepozná medze. A Jane spolu so svojím priateľom pištoľníkom Lassiterom zvádza urputný boj, aby sa vymanila z obludnej moci fanatizmu okolo seba i v sebe samej.
Keywords: americká literatúra; dobrodružné romány; westerny