Gróf Montecristo 2. - Dumas, Alexandre francúzsky autor 24. júla 1802 - 5. decembra 1870 (Bratislava Mladé letá, 1965)
Dobrodružný román čerpá z novších francúzskych dejín 19. storočia zo striedania napoleonskej moci s bourbonovskou reštauráciou. Z politických zmätkov vyplynula aj osobná tragédia námorníka Edmonda Dantésa, zatknutého v deň sobáša a nevinne odsúdeného na doživotné väzenie. Politické pozadie justičného omylu je však iba kulisou napínavého príbehu, v ktorom intrigy, úklady, láska, osobná nevraživosť a záhady gradujú dej do nečakaných situácií. Dantés sa zachráni, nájde poklad a vráti sa ako záhadný, rozprávkovo bohatý gróf. Postupne vyhľadá, potrestá a zničí všetkých, ktorí sa na ňom previnili.
Keywords: francúzska literatúra; historické romány; dobrodružné romány