Kňažná de Cleves - La Fayette, Madame de; Millerová, Viera (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1969)
Na historickom pozadí sledujeme vnútorný boj ženy, jej zmietanie sa medzi manželskou vernosťou a láskou k inému. Kňažná de Cléves stojí pred dilemou: česť alebo láska, vernosť rozumu či vernosť citu, muž, ktorého šľachetnosť si nesmierne váži a ku ktorému ju viaže povinnosť, a gróf de Nemours, ktorého miluje a vďaka ktorému prvý raz v živote spoznáva lásku.
Keywords: historické romány; ľúbostné romány; francúzska literatúra