Saira Ahmed. Zneuctená - Croft, Andrew anglický autor; Vilikovská, Zuzana (Bratislava EvitaPress, s.r.o., 2010)
Strhujúci skutočný príbeh moslimky Sairy, ktorú aj v civilizovanom Anglicku spútavajú pravidlá jej kultúry a náboženstva.
Saira je mladé dievča, ktoré sa narodilo v Anglicku. Narodilo sa však v rodine, ktorá prišla za prácou do Veľkej Británie z Pakistanu. Aj uprostred civilizovanej Európy zostáva zviazaná pravidlami, ktoré jej diktuje jej kultúra a islamské náboženstvo.
Základnou povinnosťou ženy ľ moslimky je poslúchať svoju rodinu a neskôr svojho manžela. Aj Saira bola vychovávaná v duchu absolútnej pokory a poslušnosti voči ľuďom, ktorí sú jej najbližší, bez štipky vlastnej vôle či schopnosti rozhodovať sa sama. Jej vlastní rodičia ju ešte pred osemnástymi narodeninami prinútili vydať sa za muža, ktorého ani nepoznala a dokonca odísť za ním do Pakistanu. Tam bola vystavená jeho svojvôli a násilníckemu zaobchádzaniu. Dovolila si však niečo neuveriteľné ľ za cenu obrovského rizika a ohrozenia vlastného života utiecť späť do Anglicka a skryť sa pred manželom aj vlastnou rodinou...
Keywords: anglická literatúra; o ženách; príbehy zo života; skutočný príbeh; násilie