Koruna a láska - Glowacki, Jerzy (Tatran, 1973)
Autor siahol v románe Koruna a láska do poľskej histórie, do 16. storočia, tzv. zlatého veku, do vrcholného obdobia vlády Žigmunda Augusta, posledného kráľa z rodu Jagelovcov, keď poľský štát prežíval najväčší rozmach. Je to doba reformácie so svojimi výraznými prejavmi tolerancie, keď bolo Poľsko v rozkvete renesančnej kultúry. No zároveň je to obdobie ustavičných vojen s vonkajšími nepriateľmi, vnútorného napätia medzi kráľom a vysokou šľachtou. Z dávnych storočí vynára sa pestrý obraz starej Varšavy, plný dramatických scén odohrávajúcich sa na jej uliciach. Ožíva tajomný svet povier, podsvetie žobráckych krčiem, nádhera umeleckých diel z remeselníckych dielní, krása poľskej prírody.