Markíza anjelov 1. diel - Golonová, Anne francúzska autorka 17. decembra 1921 - 14. júla 2017; Golon, Serge rusko-francúzsky autor 23. augusta 1903 - 12. júla 1972 (Bratislava Tatran, 1990)
Krásna Angelika prichádza z kláštora a je proti svojej vôli vydaná za bohaté a tajomné knieža de Peyrac. Jej počiatočný odpor však de Peyrac prekoná kúzlom svojej osobnosti a Angelika sa do neho zamiluje. Spoločné šťastie však netrvá dlho. Na prepychové sídlo kniežaťa a jeho skvostnú manželku žiarli aj sám kráľ! De Peyrac má byť odstránený...
Keywords: Angelika; francúzska literatúra; historické romány; romány o ženách; sfilmovaný príbeh