Cesta do Versailles. 2. - Golonová, Anne francúzska autorka 17. decembra 1921 - 14. júla 2017; Golon, Serge rusko-francúzsky autor 23. augusta 1903 - 12. júla 1972 (Tatran, 1991)
Kniha ponúka ďalšie osudy krásnej Angeliky. Druhý diel o búrlivom živote predstavuje najdramatickejšie obdobie života markízy anjelov. Po tragickej smrti svojho manžela ocitá sa Angelika na parížskej dlažbe bez prostriedkov, opustená všetkými, priateľmi i príbuznými, zúfalá, nešťastná, bez najmenšej vyhliadky na zmenu osudu. Za pár hodín stratila všetko, lásku, bohatstvo, ba aj meno. Pri živote ju udržuje len myšlienka na deti a čosi, čo má vrodené a to sny a ilúzie, že sa raz predsa len vráti na výslnie. Dostáva sa medzi spodinu Paríža, medzi zlodejov, žobrákov, výtržníkov, násilníkov. Medzi dobre organizovanou spodinou však vládne pevná disciplína, ba ukazujú sa i zárodky spravodlivej vzbury proti mocným a bohatým. Angelika žije v Nesleskej veži, brlohu a centre parížskeho podsvetia, kde sa zbojstvá a zločiny pripravujú.