Chudý muž - Hammett, Dashiell (Pravda, 1979)
Autor je spolu s R. Chandlerom zakladateľom tvrdej školy amerických detektívok. Dej tejto sa odohráva medzi Vianocami a Novým rokom koncom 20-tych rokov minulého storočia v New Yorku, kam Nick príde sviatkovať. Tu sa stretáva so starými známymi z čias svojej kariéry detektíva a nechtiac sa zapletie do vyšetrovania dvoch záhadných vrážd. Klasická detektívka, plná šarmu, humoru a nečakaných prekvapení.