Sleepers - Carcaterra, Lorenzo (Random House New York, 1995)
. Dramatický příběh tohoto autobiografického bestselleru Lorenza Carcaterry představuje kontroverzní vyprávění o událostech, které nemilosrdně ukončily dětství čtyř chlapců a uvrhly je do světa nejhrubšího násilí. Ani po mnoha letech bolestivé vzpomínky nelze vymazat. Strhující drama o přátelství, spolupatřičnosti a mstě. Shakes vypravěč příběhu, Michael, John a Tommy. Čtyři kamarádi, ministranti, uličníci, páni svého neopakovatelného světa. Až do chvíle, kdy se nevinné darebáctví změní na nehodu, při níž téměř zahyne člověk a oni se ocitnou ve Wilkinsonově nápravním ústavu. Stanou se z nich "spáči", což je slangové označení pro nezletilého, odsouzeného na delší dobu než devět měsíců. Život hochů týraných, šikanovaných a znásilňovaných sadistickými strážci, se neodvolatelně změní. Stanou se obětmi systému, jenž dovoloval beztrestně zneužívat své svěřenceů
Keywords: americká literatúra; spoločenské romány; dobrodružné romány; texty v angličtine