Zbohom zbraniam. Komu zvonia do hrobu. Starec a more - Hemingway, Ernest americký autor, nositeľ Nobelovej ceny a Pulitzerovej ceny 21. júla 1899 - 2. júla 1961; Bednár, Alfonz; Ždán, Peter (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1973)
Tri diela amerického autora: Zbohom zbraniam (Dej románu sa odohráva na talianskom fronte počas prvej svetovej vojny. Rozpráva príbeh lásky amerického poručíka, vodiča sanitky Červeného kríža Frederica Henryho a talianskej zdravotnej sestry Catherine Barkleyovej na pozadí krvavých bojov. Catherine ošetruje raneného Henryho a ich láska sa naplní, Catherine čaká dieťa. Henry sa vracia na front, ale čoraz väčšmi presvedčený o nezmyselnosti vojny rozhodne sa aj so svojou láskou ujsť. Príbeh so zjavnými autobiografickými prvkami sa končí tragicky, Catherine aj dieťa umierajú.)
Komu zvonia do hrobu (príbeh zo španielskej občianskej vojny. Najdlhší román slávneho Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu je kronikou troch dní života Američana Roberta Jordana, ktorý bojuje proti Francovmu fašistickému režimu. Nečaká, že v týchto podmienkach stretne nielen strach a nenávisť, ale aj lásku svojho života. Čas jej trvania je však obmedzený, preto je intenzívna a vášnivá...)a novela Starec a more (Prekrásnou baladou o starom rybárovi Santiagovi sa autor dostal nielen medzi nositeľov Nobelových cien, ale priradil sa aj k veľkým básnikom mora, ospevujúcim nezlomnosť človeka. Ernest Hemingway v jednom z interview vyhlásil, že hneď ako sa rybárovi v rybárskej dedinke Cojimara neďaleko Havany stal tento príbeh, rozhodol sa o ňom napísať...)
Keywords: Komu zvonia do hrobu; Starec a more; americká literatúra; protivojnové romány; psychologické novely