HHhH - Binet, Laurent francúzsky autor 19. júla 1972 (Argo, 2010)
Je máj 1942 a výsadkári Jozef Gabčík a Jan Kubiš sa pripravujú na cieľ operácie Antropoid: zabiť Reinharda Heydricha, zastupujúceho ríšskeho protektora Protektorátu Čechy a Morava, "pražského kata" a "blonďavú beštiu". Druhého najvyššieho muža v hierarchii SS sprevádza šeptom prednášaní tajomná skratka HHhH: Himmlers Hirn heißt Heydrich - Himmlerov mozog sa volá Heydrich. Nie nadarmo - Heydrich totiž patrí k hlavným organizátorom židovského holokaustu čiže Endlösung ... Strhujúci prvotina francúzskeho spisovateľa Laurenta Binet, ktorý dlho zdržiaval na slovenskom a v Česku, farbisto vykresľuje okolnosti "najnáročnejší protinacistického činu v dejinách druhej svetovej vojny" a novátorsky v ňom skúma vzťah medzi realitou a fikciou.