Človek, ktorý sa smeje - Hugo, Viktor (Bratislava Tatran, 1980)
Dej románu sa odohráva v Anglicku na rozhraní 17. a 18. storočia. Na pozadí historických skutočností rozvinul Hugo romantický príbeh, ktorý je vďaka svojej dramatickosti i dnes čitateľsky veľmi príťažlivý. Hlavný hrdina Gwynplaine je mladý muž šľachtického pôvodu, ktorého v detstve predali obchodníkom s deťmi. Operáciou tváre mu na nej navždy vylúdili strašný a smiešny úškľabok, ktorý sa stal jarmočnou atrakciou a Gwynplainovým živobytím. Gwynplaine s hroznou tvárou a krásnym vnútrom žije v kočovníckej búde spolu s čudáckym starcom Ursom, jeho skroteným vlkom Homom a so slepou dievčinou, ktorej kedysi v detstve zachránil život. Sú šťastní obyčajným ľudským šťastím, pokiaľ zásah náhody či osudu nerozborí ich svet.
Keywords: sociálne romány; historické romány; ľúbostné romány; francúzska literatúra