Základy politológie - Tóth, Rastislav (Bratislava SPN, 1996)
Žijeme v čase prudkých a zásadných zmien. Zrútil sa totalitný režim, zrodil sa občan. Je to ako ozajstný zrod človeka. Žije, ale ešte nevie, čo všetko môže, kam až siaha jeho moc, a tak skúša. Donedávna bol súčasťou masy, zaraďovaný do tried, organizácií. Všade bol niekto, kto zaňho rozhodoval, hovoril mu, čo je dobré a správne, a čo nie. Deklarovaním občianskych práv a slobôd sa človek osamostatnil, stal sa suverénom. Rozsah svojej suverenity však nechápe: veď je tu štát, politické strany. To sú prvky, ktoré majú moc. Zase je človek bezmocný?
Keywords: slovenská literatúra; politológia; politika; štátne občianstvo; volebné systémy; politická kultúra; politické strany; politická etika; národnostné menšiny; učebnice stredných škôl