Prózy - Chrobák, Dobroslav slovenský autor 16. februára 1907 - 16. mája 1951 (Bratislava Tatran, 1975)
Línie Chrobákovej tvorby obsahujú lyrizmus, expresionizmus, vitalizmus, technické prvky, žánrová rozkolísanosť textu. Celá jeho tvorba predstavuje hlboké ponorenie do ľudskej duše, vyrozprávané bohatou a pritom jednoduchou, umelecky prenikavou rečou, ktorá pomáha čitateľovi vytvárať pocit rozprávkového ovzdušia okolo hrdinov. Chrobákov prínos do slovenskej lyrizovanej prózy bol najmä v schopnosti vykresliť atmosféru dediny, svojrázny psychický svet ľudí, obklopených drsnou prírodou, ktorá ich aj osobitným spôsobom formovala. Táto publikácia obsahuje výber z jeho tvorby. Kamarát Jašek. Drak sa vracia. Prvotiny a iné prózy. Eseje a kritiky.
Keywords: Drak sa vracia; slovenská literatúra; lyrizovaná próza; korešpondencia