Základy sociológie - Sopóci, Ján; Búzik, Bohumil (Náuka o spoločnosti, 1995)
Učebnica vysvetľuje základné sociologické prístupy, pojmy a teórie, v závere prináša aj ukážky sociologickej analýzy vybraných oblastí súčasnej slovenskej spoločnosti. Záver každej z 15 kapitol poskytuje zhrnutie učiva, výrazy na opakovanie a námety na diskusiu o danej téme. Prvá časť tejto učebnice pojednáva o sociológii ako vednej disciplíne, vymedzuje jej predmet skúmania. Druhá časť sa zameriava na život v spoločnosti, na sociálne vzťahy a systémy ľ vytváranie kultúry, socializácia a deviácia, sociálne skupiny, sociálne nerovnosti a zmeny. Tretia časť rozoberá život v súkromí a v spoločenstvách (rodinu, komunity, náboženstvo, ekonomický a politický systém). Posledná časť skúma slovenskú spoločnosť z pohľadu sociológie.