Sever a Juh. 1. - Jakes, John americký autor 31. marca 1932 - 11. marca 2023 (EGEM, 1992)
Monumentálna sága Johna Jakesa sa vracia do jedného z najdôležitejších období histórie Spojených štátov, v ktorom sa tak vyhrotili rozdiely medzi priemyselným Severom a poľnohospodárskym Juhom, že napokon viedli k občianskej vojne.