Dějiny hmotné kultury 1/2 : Kultura každodenního života od l3. do 15. století. 2. - Petráň, Josef (Státní pedagogické nakladatelství, 1985)
Všestranně zobrazuje život a životní potřeby všech základních sociálních skupin raně novověké středoevropské společnosti (panovnický dvůr, aristokracii, nižší šlechtu, duchovenstvo, venkovské obyvatelstvo i jednotlivé vrstvy měšťanstva včetně židů) během 16. - 18. století, s nezbytným přesahem do středověkého světa a do 19. století. Představena je i novověká armáda, novověké stravovací zásady, oděvní kultura a novověký komunikační systém. V rámci české historiografie se jedná o výjimečné dílo, které ocení nejen profesionální historici ale i zájemci z řad dalších společenskovědních oborů a široké kulturní veřejnosti.