Poklad z Agry. Výber z noviel - Doyle, Arthur Conan škótsky autor 22. mája 1859 - 7. júla 1930; Bednár, Alfonz (SPKK Bratislava, 1958)
Literárna postava geniálneho detektíva Sherlocka Holmesa a jeho pomocníka Dr. Watsona preslávila svojho tvorcu po celom svete. Holmes je známy najmä svojou logickou dedukciou, využívaním zručností vo forenzných vedách aj ako neprekonateľný majster v prestrojení. Postava Sherlocka Holmesa sa prvý raz objavila v diele Štúdia v červenom (1877), celkovo vystupuje v 4 románoch a 56 poviedkach. Rozprávačom väčšiny príbehov o Holmesovi je jeho pomocník, priateľ, ale aj kronikár Dr. Watson, ktorý Sherlocka opisuje ako výstredného, trochu arogantného, mierne samoľúbeho bohéma s triezvou a metodickou mysľou a so zlými stravovacími návykmi, ktorý sa v záujme vyriešenia prípadu neštíti ničoho. Pre všetky príbehy je typická atmosféra stupňujúceho sa napätia, suchý anglický humor a neúprosná logika v odhaľovaní naoko neriešiteľných prípadov, čo ani po toľkých rokoch od svojho vzniku nestrácajú svoje čaro.
Keywords: Sherlock Holmes; anglická literatúra; kriminálne romány