Chlapec bez mena - Liptáková, Slávka; Lipták, František (Mgr.art. Slavka Liptáková, PhD. Lišov, 2007)
Príbeh o chlapcovi, ktorý nemal meno a tak sa o ňom prestalo hovoriť, akoby vôbec neexistoval.
Nikto sa už nepätal, ako sa volá. Ani on sám. Hovorili mu jednoducho tento". A bol tak šťastný. Spočiatku si ľudia skúšali spomenúť, lámali si hlavy, ale nespomenuli si A tak sa o ňom zhovárali čoraz menej, až na neho takmer celkom zabudli. Boli to jednoduchí ľudia. Rozprávali len o tom, čo malo svoje meno, ako sa patrí.
Hoci je v rozprávke cítiť ťažkopádnosť slovenského vidieka, akosi na človeka nedolieha. Autorka nahliada do neradostných životov a neodvážnych pováh obyvateľov dediny, starkej či Emila len malou škárkou. Pozornosť upriamuje najmä na príbeh chlapca, z ktorého necháva tušiť nádej. Nádej, že jeho život bude iný. Ako by aj nemohol byť. Je predsa iný. Je bez mena.
A čo meno nemá, môže si ho vymyslieť. Dokonca lepšie, než aké by mu dali iní. Veď predsa "svet k nemu prehovára tými najrôznejšími hlasmi".
Presne, ako aj kniha samotná. Získava si príbehom, ale aj vizuálnym stvárnením.
Keywords: slovenská literatúra; literatúra pre deti; príbehy o deťoch; pre čitateľov od 9 rokov