Nemé ucho, hluché oko. 2. - Jaroš, Peter slovenský prozaik, dramatik a filmový a televízny scenárista 22. januára 1940 (Slovenský spisovateľ, 1984)
Priame pokračovanie kultového a sfilmovaného románu Tisícročná včela, II. zväzok Výberu z diela Petra Jaroša. Román zobrazuje búrlivé roky po prvej svetovej vojne, nabité spoločenskými zmenami, ale i nenávisťou,láskou a hľadaním usporiadania nových spoločenských pomerov, a východisko a novú harmóniu z povojnového chaosu a rozvratu.