Tvrdohlavý Kéraban - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905; Šmatláková, Elena (Bratislava Mladé letá, 1981)
Príbeh knihy Tvrdohlavý Kéraban sa začína v tureckom Istanbule, ležiacom na oboch brehoch úžiny Bospor, ktorá oddeľuje Európu od Malej Ázie. Tu žije bohatý obchodník Kéraban. Jeho dom stojí v ázijskej štvrti a kanceláriu má v európskej časti mesta, takže musí každý deň využívať prievoz. Kérabana navštívi v kancelárii jeho obchodný partner Van Mitten so svojim sluhom. Na schôdzke sa Kéraban rozhodne pozvať Van Mittena na večeru do svojho domu. Keď sa všetci chcú prepraviť cez úžinu, Kéraban zistí, že táto preprava bola zaťažená novú osobitnou daňou. Táto daň Kérabana rozhnevá, nechce poplatok zaplatiť. Rozhodne sa preto, že podnikne sedemsto kilometrov dlhú cestu okolo Čierneho mora, aby sa bez platenia dostal na druhú stranu úžiny. Cesty v Kérabanovom kočiari sa musí zúčastniť aj Van Mitten. Nemôže odmietnuť, pretože by svojho hostiteľa urazil. Jediným problémom nastávajúcej cesty je to, že Kéraban sa musí vrátiť do Istanbulu najneskôr do šiestich týždňov, aby mohol zariadiť svadbu svojho synovca Ahmeta s Amasiou.
Keywords: francúzska literatúra; dobrodružné príbehy