Nebo nepozná obľúbencov - Remarque, Erich Maria nemecko-švajčiarsky autor 22. júna 1898 - 25. septembra 1970 (Slovenský spisovateľ, 1971)
Mladá Lilian žije v sanatóriu už niekoľko rokov a presne vie, že dni jej života sú spočítané. Pacienti v sanatóriu, suchotinári, by urobili všetko, aby vyzdraveli, aby sa zo zasnežených hôr dostali do zdanlivo takého všedného života dolu.Clerfayt, automobilový pretekár, je hazardér, s ktorým sa Lilian rozhodne opustiť sanatórium a ešte raz sa vrhnúť do víru života. Na Clerfaytovom aute prechádzajú Švajčiarskom, Talianskom a pobudnú istý čas v Paríži. Užívajú života plnými dúškami, z náhodnej známosti sa vyvinie láska, nad ktorou sa však stále vznáša temný prízrak. Lilian intenzívne využíva prestávky medzi jednotlivými záchvatmi, Clerfayt medzi jednotlivými pretekmi. Životom kypiacemu mužovi i chorobou postihnutej dievčine neustále hrozí to isté nebezpečenstvo. Kdekoľvek sa Lilian ocitne, je miláčikom spoločnosti, Clerfayt je favoritom automobilového športu, ale nebo - to nepozná obľúbencov ...