Sedemnásť orieškov na rozlúsknutie - Christie, Agatha anglická autorka detektívnych románov 15. septembra 1890 - 12. januára 1976 (Pravda, 1982)
V prvej časti poviedok vystupuje slečna Marplová, u ktorej sa pod nenápadným výzorom skrýva bystrý pozorovateľský talent a logický úsudok, opierajúci sa o množstvo skúseností zo života na malej anglickej dedine. Každý utorok večer sa v staromódnom salóniku slečny Marplovej schádza krúžok priateľov — bývalý komisár Scotland Yardu, spisovateľ, právnik, maliarka a pastor. Každý z nich rozpovie spoločností nejaký detektívny príbeh a ostatní sa usilujú záhadu rozlúštitť. No riešenie vždy nachádza iba skromná a dobrosrdečná slečna Marplová. Fúzatý Belgičan Hercule Poirot, protagonista druhej časti poviedok, je zástancom psychologického prístupu k riešeniu detektívnych problémov a najväčšmi sa spolieha na svoje „malé sivé bunky“ a znalosť ľudskej povahy. Vo všetkých poviedkach, ktoré čerpajú námety zo všedného života, sa výrazne prejavuje autorkin rozprávačský talent a schopnosť verne zachytiť atmosféru príbehu, jednotlivé charaktery i celkové prostredie anglickej spoločnosti. Poviedky: Utorňajší klub, Svätyňa bohyne Astarty, Zlaté prúty, Krv na chodníku, Motív kontra príležitosť, Modrý muškát, Vianočná tragédia, Lúpež na chate, Utopená, Čudný žart, Prípad dokonalej slúžky, Prípad domovníčky, Dobrodružstvo s vianočným pudingom, Byt na treťom poschodí, Dvojnásobné previnenie, Záhada v Market Basingu, Rodoský trojuholník.