Dvadsaťtisíc míľ pod morom - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1997)
Dej románu sa začína v roku 1866, kedy sa v anglických listoch objavila zmienka o akomsi morskom netvorovi ohromných rozmerov, ktorý napáda lode. Týmto úkazom sa zaoberali aj vedci. Jedni hovorili, že je to ponorka a druhí tvrdili, že sa jedná o doposiaľ neznámeho tvora. Nakoniec Američania vyslali na more fregato Abraham Lincoln, ktorá mala za úlohu záhadu objasniť. Výpravy sa zúčastnil aj francúzsky prírodovedec profesor Aronnax so svojím sluhom Conseil, ktorí sa na lodi zoznámili s harpunárom nedejú Land. Výprava bola dlho neúspešná, až raz večer zbadala posádka svetelnú žiaru vychádzajúcu kúsok od lode. Fregata sa pokúsila tvora prenasledovať a harpúnové. Zrazu sa však obluda otočila a plávala ohromnou rýchlosťou smerom k lodi, s ktorou sa vzápätí zrazila. Profesor Arronax, jeho sluha Conseil a harpunář Ned Land spadli pri náraze do vody. Zachránili sa na chrbte obludy, o ktoré však čoskoro zistili, že to naozaj nie je ryba ale ponorka. Z tej vyliezli štyria muži, vtiahli ich dovnútra a uväznili v tmavej komore. Budúci deň je tam navštívil akýsi muž, ktorý sa predstavil ako kapitán Nemo a oznámil im že sa nachádzajú v ponorke Nautilus, ktorú nikdy nesmú opustiť, aby nezverejňovali jej tajomstvo. Ako nedobrovoľní cestujúci prežili pri podmorské plavbe neuveriteľné príhody, spoznali netušené krásy morského dna a poučili sa o prírodných zvláštnostiach oceánov.