Osemsto míľ po Amazone - Verne, Jules francúzsky autor 8. február 1828 - 24. marec 1905 (Mladé letá, 1988)
Dej knihy, ktorú predkladáme našim čitateľom, odohráva sa v krajine zeleného pekla v Brazílii. Hrdinami nášho príbehu je: Joarn Garral, milovaný a milujúci otec dcéry Minhe a syna Benita, ich matka Yaquita, Benitov priateľ a neskôr Minhin snúbenec a manžel Manoel, Mínhina verná spoločníčka Lina, ktorú si vtipný a žartovný holič Fragoso nazve Lianou, hĺbavý a nevrlý sudca Jarriquez, ktorý sa napokon prejaví ako umný riešiteľ zdanlivo neriešiteľnej tajomnej listiny, a napokon Torrés, chamtivý a podlý človek, ktorý zasiahne do osudu rodiny Joama Garrala. Prečo sa plavia plťou jangadou 800 míľ po Amazone, čo všetko zažijú cestou i čo ich pri cieli cesty čaká, dozviete sa z tohto napínavého príbehu.