Tereza Etiennová - Knittel, John švajčiarsky autor 24. marca 1891 - 26. apríla 1970 (EDIPOSS, 1992)
Tragický milostný príbeh z usadlosti vo švajčiarskych horách, kde dochádza k dramatickému konfliktu v rodine starnúceho bohatého sedliaka. Jeho mladá žena sa skoro po svadbe zamiluje do sedliakovho syna z prvého manželstva a jej pôvodná ľahostajnosť k manželovi sa mení na nenávisť. Žena nakoniec manžela otrávi a obaja previnilci sa dostanú pred súd. Po návrate z väzenia sa vracajú späť medzi ľudí, pre ktorých je prísna morálka a vžité konvencie prirodzenosťou a medzi ktorými si obaja musia odpykať svoj ďalší trest.