Didaktika cizích jazyků - Choděra, Radomír (Academia Praha, 2013)
Příručka je pojata jako úvod do studia základních problémů výuky cizích jazyků.
Jde především o metadidaktiku cizích jazyků, čili o pojmový systém didaktiky cizích jazyků, o filozofii, logiku a metodologii vědy. Jejím přednostním posláním není předmětnou oblast, v daném případě cizojazyčné vyučování a učení, optimalizovat, formulovat preference těch či oněch řešení, nýbrž jde o něco jiného - o sebepoznání.
Význam metavědy, resp. metateorie pro cizojazyčné vyučování a učení spočívá v tom, že přispívá k definování kategorií a pojmů, které bývají vykládány a aplikovány přibližně, nejasně, nebo dokonce nepatřičně. Přitom nejde jen o formální, akademickou záležitost. Jde i o otázku navýsost praktické důležitosti, protože jasné kategorie a pojmy umožňují spolehlivá praktická řešení.
Publikace je určena didaktikům cizích jazyků, učitelům cizích jazyků a studentům učitelství cizích jazyků.
Keywords: česká literatúra; výchova a vzdelávanie; cudzie jazyky; didaktika vyučovacích predmetov -- cudzí jazyk; metodické príručky; odborné publikácie